Treceți la conținutul principal

Ieri eram doar un Grinch

... Sau cum arată viața după Revelion

Dacă ai văzut filmul "Transcendence: Viață după moarte", cu siguranță motto-ul de pe afișul de promovare îți sună cunoscut: "Ieri era doar un om". 

Târgul de Crăciun
Târgul de Crăciun la care a ajuns în vizită Grinch-ul


Însă dacă nu ai văzut pelicula cu Johnny Depp în rolul doctorului Will Caster, nu-i nimic (a se citi "nu ai pierdut nimic"). Așa că dă-mi voie să îți explic de ce o persoană care era și se considera Grinch până mai ieri s-a schimbat la trecerea dintre ani, odată cu primele secunde din 2015.

Persoanele dragi și apropiații știu că, de câțiva ani, nu sunt tocmai fanul numărul 1 al Sărbătorilor de iarnă. Iar personajul cu care mă identific și pe care îl ador de ceva timp este însuși Grinch-ul, cel care urăște Crăciunul și care vrea să fure această sărbătoare. Dar cred că nu mai este nevoie să explic CINE este Grinch-ul. Ci mai degrabă aș vrea să clarific DE CE unii dintre noi (printre care și subsemnata) se simt în anumite perioade ale anului sau în majoritatea anului de parcă ar fi niște "Grinci".

De la un anumit eveniment care s-a petrecut în viața mea, am devenit imună la lucruri siropoase, am devenit un fel de hater, simțeam că nu mă mai surprinde nimic și nu mai credeam în nimic; eram un fel de Gică Contra, cum se spune în popor. Credeam că asta mă ajută, că e un fel de sistem de auto-apărare și - culmea - credeam că rețeta funcționează.

Dar uneori apar lucruri în viața noastră care pot demonta până și cea mai bună strategie a unui Grinch. Fie că este vorba de inocența unui copil care abia așteaptă să vadă ce i-a adus Moș Crăciun (căruia eu îiofeream mită în urmă cu câteva săptămâni), fie că ești martor la reuniuni și mese în familie care, chiar dacă nu decurg la fel ca în filme, îți dau un sentiment de împlinire, fie că dansezi de mama focului cu cei mai buni prieteni în noaptea dintre ani, ei bine, concluzia este una singură: nici cel mai înfocat Grinch nu poate rezista în fața unor "tentații" de acest fel.

Și iată cum eu, care până mai ieri eram doar un Grinch (ca să citez un înțelept), mă trezesc că fac fotografii în ziua de Crăciun lângă bradul împodobit și 100% natural al rudelor mele pe care nu le văd atât de des pe cât mi-aș dori; mă trezesc că dau un telefon și îmi invit cea mai bună prietenă ca să mă ajute să împodobesc un brăduț artificial în palatul meu de Grinch; mă văd cum iau tableta de ultimă generație și încep să ascult printr-o aplicație absolut genială cele mai bune colinde de Crăciun în limba engleză; mă văd cum dau buzna în mall, înarmată cu o listă, ca să cumpăr cadouri pentru cei dragi și cum merg la târguri de Crăciun pentru a-mi îndeplini rolul de Secret Santa la birou; mă văd făcând fapte bune pentru cei dragi, rude, apropiați, nepoței.

În orice caz, după Sărbătorile de iarnă care tocmai s-au încheiat și după noaptea dintre ani mi-am dat seama că în 2014 m-am schimbat mai mult decât aș fi fost dispusă să accept. Da, pozez în Grinch, hater și Gică Contra, dar sunt evenimente și lucruri mult mai puternice care mă fac să îmi schimb percepția și modul de a gândi (bine, nu este o regulă general valabilă).

Dar nu mi-a fost ușor să recunosc că m-am transformat, întocmai ca personajul interpretat de Johnny Depp. Chiar dacă nu mi-am uploadat conștiința într-un mega-computer, cel puțin am învățat mai multe despre mine ca om.

Acum răspunde-mi cinstit la o întrebare: "Tu ce erai ieri?" 


Postare apărută inițial pe blogul meu de pe secțiunea de bloguri a site-ului feminis.ro.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Povestea mea (cu și despre diabetul zaharat de tip 1)

Povestea mea (cu și despre diabetul de tip 1   Mie nu mi se poate întâmpla... Și totuși, mi s-a întâmplat să fiu diagnosticată cu diabet de tip 1 în luna mai 2021, după mai multe analize de sânge de rutină – le zic eu. Numai că nu erau de rutină. Pe buletinul de analize am citit negru pe alb că aveam o glicemie de 380 mg/dl pe nemâncate și o hemoglobină glocozilată – acea HbA1c de care ați auzit cu siguranță – de 15,1%. Sunt numere pe care nu le voi uita niciodată. Nu mai era niciun dubiu. Aveam diabet de tip 1. De ce credeam că mie nu mi se poate întâmpla? Pentru că aș fi zis că eu, ca jurnalist care scrie despre sănătate, voi fi în stare să recunosc simptomele unei boli cronice. Dar nu a fost așa. Nu în cazul unei boli parșive, care se instalează lent în organism. Mintea mea a fost, cred, cel mai mare dușman. Găseam explicații și motive „întemeiate” pentru orice. Oboseala și extenuarea, apatia – toate erau normale, nu? Doar aveam doi motani care mă trezeau în timpul nopții,

Un vis-jurnalismul narativ

Îmi doream de foarte mulți ani să fac un curs de jurnalism narativ și visam încă de prin 2011 sau 2012 să îl urmez, mai ales că numele celei care îl preda (pe atunci) la Fundația Calea Victoriei era cel al unei foste colege de la masterat, care scria (și scrie, cred, și în prezent) la DoR . Anii au trecut, au trecut foarte multe pretexte pe sub „Podul pretextelor și scuzelor” pe care mi l-am construit singurică și am uitat în cele din urmă de acest vis. Din păcate, când am făcut eu facultatea și masteratul nu exista un astfel de curs în programă și am tot găsit scuze ca să nu mă înscriu, deși cei de la Calea Victoriei îl tot repetau.  O agendă roșie, printre alte agende și carnețele   Am descoperit recent că la Fundația Calea Victoriei urma să aibă loc un atelier de jurnalism narativ susținut de Ani Sandu , așa că mi-am făcut acest cadou de ziua mea, doi într-unul, ca să zic, la pachet cu un atelier online de scriere creativă, susținut de zâna mea cea bună, Andra Samson . A fost

Sticla de biserică

La noi în familie, sticlele de plastic nu se aruncau. Fie bidoane de apă plată de cinci litri, fie sticle de suc ori de apă minerală, nimic nu se pierdea, ci se refolosea. Tata le aduna pe toate după ce le goleam de conținut, le spăla și le lega pe toate într-un ciorchine uriaș pe care îl păstra afară sau în bucătăria de vară a bunicii, pentru că știa că va avea nevoie de ele într-un fel sau altul. Sticlele de plastic de doi litri ori chiar si cele mici erau bune de pus o anumită cantitate de vin în ele, mai ales când ai mei voiau să ofere cuiva un vin bun, de țară, din producția proprie. Sticlele mici, de 0,5 litri, aveau alt rol: se punea țuică în ele și se foloseau la pomeni (adică parastasuri) și la alte mese festive.    Un obiect de care sunt atașată emoțional este sticla cu vin de biserică. În fiecare duminică, după ce bunica mea – mamaia de pe deal, cum o numeam noi – venea de la slujba religioasă, aveam un ritual simplu și de efect: să bem o gură sau două de vin din sticla de p