Treceți la conținutul principal

Azi vreau să plouă cu premii Oscar

Filmele (fie sunt bune sau proaste, premiate sau nu, europene ori hollywoodiene, apreciate sau nu de critici) fac parte din viața mea - iar acest lucru nu este un secret pentru cei care cunosc. 

Nici nu știam ce înseamnă industria cinematografică și iată , la 3-4 ani, îmi petreceam timpul într-o cabină de proiecție, unde vedeam cum lua naștere magia și cum era transpusă apoi pe marele ecran din micul cinematograf din satul meu natal.  

Nu am avut poză cu statuetele „Oscar”

 

Așa nu e de mirare - 20 și ceva de ani mai târziu - am ajuns fac un bilanț al vieții amoroase gândindu- la relații în termeni cinematografici, comparând bărbații și băieții cu intrigile din diverse lungmetraje care m-au impresionat la un moment dat. 

Nu sunt critic de film și nici nu am studiat acest domeniu. Însă ca un simplu privitor care merge la cinematograf măcar o dată pe săptămână, pot spune cu mâna pe inimă anumite pelicule mi s-au potrivit mănușă în viața personală

Și recunosc , dacă le- putea da un premiu Oscar protagoniștilor mei, le- oferi statueta fără stau pe gânduri - chiar dacă unii m-au făcut sufăr, plâng, râd, învăț ceva sau rămân indiferentă

O relație lungă și încheiată în termeni plăcuți s-a transformat în "7 ani în Tibet". Tibetul reprezenta relația cu C. și cartierul bucureștean în care îmi petrecusem o mare parte din acest interval. Și întotdeauna mi-am repetat , după 7 ani în Tibet, nu ai cum ieși întreagă (la cap, la suflet, la minte... iar lista poate continua). Însă, la fel ca în filmul cu Brad Pitt, anii în Tibet reprezintă o călătorie în sine, o transformare, o evoluție a protagonistei.  

Îi ofer premiul Oscar la categoria "Cel mai bun actor în rol principal". 

Am avut parte apoi de o scurtă poveste, între lunile octombrie și noiembrie. În teorie - a se citi în film - lucrurile erau mult mai romantice, însă pot zic măcar un "Sweet November" merita R., chiar dacă povestea nu e una de dragoste, precum cea prezentată în această peliculă. 

Îi ofer premiul Oscar la categoria "Cel mai bun actor în rol secundar". 

Continuând în același registru, mai menționa filmul "One day", cu D. în rolul principal. Filmul ăsta chiar își merită titlul în scenariile mele, pentru la atât se rezumă povestea mea, la o singură zi. Însă în acea zi am învățat mai multe despre universul datingului. 

Îi ofer premiul Oscar la categoria "Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune".  

nu uit de "Liceenii", unicul și inegalabilul G., cu care n-a fost fie. Dar sunt sigură fiecare femeie are genul acesta de "inorog" după care a alergat în adolescență. Unele femei poate l-au prins, iar altele poate nu și-au dorit niciodată îl prindă cu adevărat. În orice caz, anii de liceu au reprezentat o etapă importantă în dezvoltarea mea. 

Îi ofer premiul Oscar la categoria "Cel mai bun scenariu adaptat" - este evident nu a fost un scenariu original. 

"Dispari în 60 de secunde", un fel de etapă de tranziție de la cei "7 ani în Tibet" reprezintă piatra de temelie a Oscarurilor mele alături de L. Cu siguranță avea câteva motive întemeiate pentru a-i oferi un Oscar protagonistului meu. Pe cât de repede a intrat în viața mea, pe atât de repede a dispărut. Iar titlul "Dispari în 60 de secunde" chiar se potrivește în acest caz.  

Îi ofer premiul Oscar la categoria "Cel mai bun regizor". 

"Gamer - Jocul supraviețuirii" ar merita și el, cu siguranță, un mic Oscar, măcar pentru scenariu mai spre deloc original. De ce spun asta? Pentru fiecare femeie întâlnește - mai devreme sau mai târziu - un "jucător" care cunoaște perfect acest joc al supraviețuirii. În cazul meu, V. Depinde doar de eroină dacă lasă jocul meargă - și se amăgească în continuare - sau alege o altă cale pe care va merge singura.  

Îi ofer premiul Oscar la categoria "Cea mai bună regie artistică", tocmai pentru faptul omul a fost, într-un fel sau altul, un artist. 

De curând pot zic am început "filmările" la o nouă peliculă, ceva de genul "Alice în Wonderland, în versiunea lui Tim Burton. Nu știu ce așteaptă și nu pot îmi dau seama de pe acum dacă "criticii" îl vor vota la categoria "Cel mai bun film al anului 2015", dar cu siguranță merită o șansă în cursa pentru Oscarurile mele. 

Acum te întreb pe tine, dragă cititoare, dacă ai putea compari o perioadă din viața ta (nu neapărat viața amoroasă) cu un film, ce peliculă te-ar defini cel maibine?


Postare apărută inițial pe blogul meu de pe secțiunea de bloguri a site-ului feminis.ro.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Povestea mea (cu și despre diabetul zaharat de tip 1)

Povestea mea (cu și despre diabetul de tip 1   Mie nu mi se poate întâmpla... Și totuși, mi s-a întâmplat să fiu diagnosticată cu diabet de tip 1 în luna mai 2021, după mai multe analize de sânge de rutină – le zic eu. Numai că nu erau de rutină. Pe buletinul de analize am citit negru pe alb că aveam o glicemie de 380 mg/dl pe nemâncate și o hemoglobină glocozilată – acea HbA1c de care ați auzit cu siguranță – de 15,1%. Sunt numere pe care nu le voi uita niciodată. Nu mai era niciun dubiu. Aveam diabet de tip 1. De ce credeam că mie nu mi se poate întâmpla? Pentru că aș fi zis că eu, ca jurnalist care scrie despre sănătate, voi fi în stare să recunosc simptomele unei boli cronice. Dar nu a fost așa. Nu în cazul unei boli parșive, care se instalează lent în organism. Mintea mea a fost, cred, cel mai mare dușman. Găseam explicații și motive „întemeiate” pentru orice. Oboseala și extenuarea, apatia – toate erau normale, nu? Doar aveam doi motani care mă trezeau în timpul nopții,

Un vis-jurnalismul narativ

Îmi doream de foarte mulți ani să fac un curs de jurnalism narativ și visam încă de prin 2011 sau 2012 să îl urmez, mai ales că numele celei care îl preda (pe atunci) la Fundația Calea Victoriei era cel al unei foste colege de la masterat, care scria (și scrie, cred, și în prezent) la DoR . Anii au trecut, au trecut foarte multe pretexte pe sub „Podul pretextelor și scuzelor” pe care mi l-am construit singurică și am uitat în cele din urmă de acest vis. Din păcate, când am făcut eu facultatea și masteratul nu exista un astfel de curs în programă și am tot găsit scuze ca să nu mă înscriu, deși cei de la Calea Victoriei îl tot repetau.  O agendă roșie, printre alte agende și carnețele   Am descoperit recent că la Fundația Calea Victoriei urma să aibă loc un atelier de jurnalism narativ susținut de Ani Sandu , așa că mi-am făcut acest cadou de ziua mea, doi într-unul, ca să zic, la pachet cu un atelier online de scriere creativă, susținut de zâna mea cea bună, Andra Samson . A fost

Sticla de biserică

La noi în familie, sticlele de plastic nu se aruncau. Fie bidoane de apă plată de cinci litri, fie sticle de suc ori de apă minerală, nimic nu se pierdea, ci se refolosea. Tata le aduna pe toate după ce le goleam de conținut, le spăla și le lega pe toate într-un ciorchine uriaș pe care îl păstra afară sau în bucătăria de vară a bunicii, pentru că știa că va avea nevoie de ele într-un fel sau altul. Sticlele de plastic de doi litri ori chiar si cele mici erau bune de pus o anumită cantitate de vin în ele, mai ales când ai mei voiau să ofere cuiva un vin bun, de țară, din producția proprie. Sticlele mici, de 0,5 litri, aveau alt rol: se punea țuică în ele și se foloseau la pomeni (adică parastasuri) și la alte mese festive.    Un obiect de care sunt atașată emoțional este sticla cu vin de biserică. În fiecare duminică, după ce bunica mea – mamaia de pe deal, cum o numeam noi – venea de la slujba religioasă, aveam un ritual simplu și de efect: să bem o gură sau două de vin din sticla de p