Treceți la conținutul principal

Cununa de flori

Astăzi m-am jucat iarăși puțin cu tehnica „Show, don’t tell”. Stiloul și cerneala m-au purtat în copilărie, în grădina doamnei Viș, cea despre care am mai scris în Transformarea prin cafea. Mai jos puteți citi ce a ieșit:

Trandafiri cu miros îmbătător, roz, albi și crem. Gălbenele. Margarete. Și un spațiu în care zumzăiau albinele. Acestea sunt primele imagini care îmi vin în minte când mă gândesc la grădina doamnei Viș. Era un spațiu îngrijit, străjuit la stradă de un gărduleț verde, în care firele de iarbă ori ciulinii nu-și aveau locul. Cu fire de trandafiri, crini și margarete, grădina asta părea un adevărat rai pe pământ pentru albinele care adunau polenul cât era vara de lungă. Dincolo de abundența de flori și de culori, grădina doamnei Viș mai adăpostea ceva: o fântână adâncă, cu scripete, la care învățasem să scot apă cu citura. Nu de puține ori o însoțisem pe mama și o ajutasem să ia apă de aici, pentru că știa că este o apă bună pentru fiert fasolea sau pentru spălat rufele. Aparent, apa de la doamna Viș era mai puțin dură decât apa de la noi din curte.

gradina cu flori a doamnei Viș
Cartea de colorat „Alice în Țara Minunilor”

Și chiar dacă învățasem, privind-o pe mama aproape zi de zi, să scot și eu apă dând la manivela care acționa un scripete, nu am cum să uit vreodată că grădina asta păstra un farmec aparte pentru copilul care eram pe atunci. Cred că avea legătură cu sfârșiturile de an școlar, când mama culegea flori din această grădină, pentru a ne face cununa sau coronița de flori mult râvnită, care atesta că luasem premiul întâi.

Și poate că grădina mai avea un farmec, pe care l-am înțeles abia mai târziu: plante medicinale, precum florile micuțe peste care roiau albinele (aflasem că se numesc gălbenele), cât și firele înalte de mentă (numită și izmă în satul nostru), pe care doamna Viș le punea la uscat în casă, pe masa mare din sufragerie.

Urmând acest model, o vedeam pe mama de multe ori punând la uscat nu doar gălbenele (pe care mă învățase cum să le rup de pe codiță), ci și flori de tei, de mușețel, de coada-șoricelului, frunze de mentă ori de soc și părți de la diverse plante care aveau proprietăți medicinale.

Chiar dacă nu am mai văzut (poate) de zeci de ani grădina doamnei Viș, spațiul acesta atât de bogat și de colorat – plin de viață, aș spune – a rămas în amintirile mele. Poate și pentru că eram copil sau poate pentru că știam că, dacă învăț suficient de mult, la finalul anului școlar voi purta o cunună făcută din florile care au crescut din acest pământ fertil.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Când dai farfuria din mână...

Viaţa este precum o farfurie sau, dacă extindem un pic, un set de farfurii. Cei care mă cunosc ştiu că îmi place să spăl vase şi farfurii. Nu mă laud şi nu o zic doar ca să mă aflu în treabă sau să impresionez pe cineva de sex masculin. Am spus de multe ori că spălatul vaselor mi-a salvat şi mi-a schimbat viaţa. Şi am vorbit foarte serios.    Un pui delicios la ceaun, pe care l-am mâncat în vara lui 2020 în Vama Veche Dar nu întâmplător a fost aşa şi am învăţat pe pielea mea că farfuriile spălate la momentul potrivit, lângă omul potrivit (credeam eu), ajung să mă facă să îmi dau seama că el era omul nepotrivit pentru mine. Tot spălând farfurii, mi-am zis - chiar dacă uneori plângeam, sufeream sau zâmbeam - că viaţa este precum o farfurie... sau un   set de farfurii. Parafrazându-l pe minunatul şi înţeleptul Forrest Gump, pot spune că pentru unii dintre noi (printre care şi subsemnata) viaţa este precum un set de farfurii. De ce? Pentru că nu ştii niciodată ce găseşti şi ce fel de &

Povestire despre bunica, scrisă cu stângăcie

Mi-am luat inima-n dinți și m-am înscris în februarie, înainte de izbucnirea pandemiei, la atelierele Creative Writing Sundays . Ca primă temă, am avut de scris un text pornind de la o fotografie de epocă. Știam deja ce fotografie urma să folosesc ca sursă de inspirație: o fotografie adusă de un sătean părinților mei, acum mulți ani, care a fost făcută în fața unei cârciumi (a străbunicului meu), clădire care s-a aflat pe locul unde avem astăzi curtea și grădina la țară. Am scris cu plăcere, am adorat tema asta, am primit feedback pe povestire și am încercat să o îmbogățesc și să o fac mai bună, pentru că a fost scrisă totuși cu stângăcie și a avut unele lipsuri. Din fericire, am aflat ce îi lipsea și de aceea am zis că trebuie să o îmbunătățesc înainte de a o publica pe blogul meu. Nu este perfectă, însă este un pas înainte pentru mine. Este ceva. Este vulnerabilitate, în primul rând, este un strop de curaj și un strop de amintire. Este despre ea, bunica mea - o fațetă a ei pe care nu

Venetica

Fără să vrea, pisica cu blana alb-negru devenise companionul bunicii mele cu care locuiam sub același acoperiș. Nu îmi amintesc cum de găsise micul animal drumul spre curtea noastră și cum de se aciuase la ai lu’ Milion, știu doar că într-o zi învățasem un cuvânt nou: venetica . Mamaie Georgeta se tot împiedica de ea. Animalul ăsta cu blana bicoloră, cel mai probabil, suferea de foame. Și oricât de mult ar fi hulit-o și ar fi blestemat-o mamaie, tot i se înmuia sufletul și îi dădea bietei pisici venetice o bucățică înmuiată în vreun sos ori în puțină ciorbă rămasă în farfurie sau câteva oase de porumbel din ciulamaua făcută în ziua aceea. Sursa imaginii: pixabay.com Amintirile mele despre Venetică sunt cam încețoșate acum... Nu sunt sigură dacă a stat vreodată să o mângâi, pot doar să spun că era o prezență constantă în curtea noastră. Nu îmi amintesc nici ce culoare aveau ochii ei, să fi fost oare verzi, gălbui? Cine mai știe... Însă blana ei alb-negru – „ tuxedo cat ”, cum spun ame